nikitahoogkamer.nl

dit is mijn portfolio website waar je al mijn vooruitgangen kan zien

de stoel

voor deze opdracht gaan we een stoel maken. deze opdracht gaan we in duo’s maken. voor deze opdracht hadden we een paar eisen waar we aan moesten voldoen een paar voorbeelden daar van zijn gebogen delen, een trapezium vormingen zitting en een valling in de achterstijlen. we hebben de geurlening gelamineerd.

Voor dat we aan deze opdracht begonnen zijn heb ik eerst de mallen voor de voor en achterpoten gemaakt. Dit heb ik gedaan met de kleine cnc. Ook heb ik afteken mallen gemaakt zo dat we de poten snel en precies konden aftekenen.

Vervolgens heb ik de planken voor we de poten afgekort, geschulpt, gevlakt en op breedte en dikte gemaakt. daarna heb ik poten afgetekend met behulp van de afteken mallen. daarna heb ik de poten grof uitgezaagd met de lintzaag.

Toen heb ik de klosjes en klemmetjes op de mal van de achterpoot bevestigd. Na dat ik dat heb gedaan heb zijn we naar de stationair frase gegaan om met de kopieerfrase blok de vorm van de mal te spiegelen.

Na dat allen poten achter poten klaar waren heb ik een mal voor de verjonging van de voorpoten. hier voor heb ik eerst de vorm grof uitgezaagd en vervolgens uitgefreesd.

Wanner allen poten klaar waren heb ik de gaten afgetekend. vervolgens heb ik de gaten geboord met de langgat boor.

Vervolgens heb ik het hout afgekort, geschulpt, gevlakt en geschaafd. Vervolgens heb ik de rechten pennen afgetekend en geslagen met de pennenbank.

Om de schuine pennen te maken heb ik eerst een wig gemaakt. De schuinte van deze wig heb ik berekend met behulp van de stelling van pythagoras. Ik heb deze wig gemaakt met een stuk restmateriaal.  deze wig heb ik onder de regel geklemd tijdens het slaan van de pennen. terwijl ik de pennen aan het slaan was moest ik goed opletten dat ik de schuine hand aan de goede kant heb gedaan.

toen allen pennen geslagen weren heb ik de meganering en de spatpennen afgetekend. ook heb ik ze gezaagd en de pennen rond gestoken en passend gemaakt.

de rugleuning gingen we lamineren daar voor hadden we veel dunnen laagjes hout nodig. deze hebben we zaagt met de lintzaag vervolgens hebben we ze door de van dikte bank gehaald om ze allen maal even dik te maken. vervolgens hebben we de mal van eerder gebruikt om ze in de vacuüm pers te leggen.

in de tijd dat de eerste rugleuningen in de pres zaten heb ik de delen voor de zitting op bruto maat gemaakt. daarna heb ik gekeken wat de mooie kant was daar heb ik een arcering aangebracht. vervolgens ik de lijmopstelling gemaakt en hebben we ze verlijmd. nadat de lijm droog was hebben we de zitting gevlakt op de vlakbank en door de van dikte bank gehaald zodat de zitting op de juiste dikte was.

Toen hebben we de het voorpand van de stoel gelijmd. Tussen de poten hebben we een latje gestopt in de zelfde maat als de borstmaat. dit hebben we gedaan zo dat de druk van de tangen de poten niet perrongeluk naar binnen konden drukken. tussendoor hebben we ook nog de laatste rugleuningen onder de pers gedaan.

vanwege het corona virus konden we niet verder op school we mochten verder bij mijn oude stage bedrijf fijntimmerwerk. we hebben de rugleuningen op breedten gezaagd door het over de mal te leggen en de mal langs de parallelgeleider te schuiven. daarna hebben we de geurleningen afgekort op de goede maat.

de poten hebben we afgekort met behulp van afkort zaag. deze zaag moesten we in een schuine hoek zetten. dat konden we doen deer de laser die op de machine zit parallel te leggen met de afteken lijn.

Toen de rugleuning op maat was hebben de plekken voor de lamello afgetekend. Vervolgens hebben we de gaten gefreesd ik de poten en rugleuning. Daarna hebben we eest een proefopstelling gemaakt en daarna het achterpand gelijmd.

na dat het achterpand goed droog was hebben de zijkanten gelijmd tussen het voor en achterpand.

de zitting hebben we eerst afgetekend en daarna  op maat gemaakt met behulp van de liniaalzaag en de decoupeer zaag. Om de lijnen goed te kunnen volgen hebben we een schuurklos gebruikt als geleider voor de decoupeerzaag. om de trapezium vorm te krijgen hebben we de liniaal zaag over de lijn gelegd.  de kanten hebben we rond gefreesd met behulp van een kanten frees.

De hoekklossen hebben we eerst afgetekend vervolgens gezaagd met de afkortzaag door de machine onder hoeken te zetten  lijnen weer te volgen met de laser.  daarna heb ik er gaten in geboord onder hoeken zodat ik de klossen in de regels kan schroeven. ook zit er een gaatje in waar door de zitting vast kan worden geschroefd. de hoek lossen zitten niet helemaal gelijk aan de bovenkant van de regels vast geschroefd en gelijmd. deze afstand hoe ik doe zodat de zitting echt vast word getrokken.

toen de hoekklossen vast zaten heb ik de zitting door de hoekklossen vastgeschroefd.

Daarna heb ik de hele stoel opgeschuurd, de potloodlijnen weggehaald en de deukjes er uit gestreken konden we gaan oliën. ik heb hier voor eerst de zitting er af gehaald.

eind resultaat

De stoel is iets anders geworden dan we van te voren hebben bedacht. We hebben in de praktijk de notenhouten strepen in de zitting toegevoegd om de stoel een iets uniekeren uitstraling te geven. De stoel is voor de rest erg mooi en zit best lekken ook al zeg ik het zelf.

© 2023 nikitahoogkamer.nl

Thema door Anders Norén