nikitahoogkamer.nl

dit is mijn portfolio website waar je al mijn vooruitgangen kan zien

kastje lade en deur

voor deze opdracht mochten we een kastje maken je mocht zelf bepalen hoe het kastje er uit ging zien. maar allen kastjes moest minimaal 1 deurtje hebben en een klassieke lade met verdekte zwaluwstaarten. de romp van de het kastje is gemaakt van  essen gefineerd plaatmateriaal.

ik ben  begonnen met het maken van een zaagplan. vervolgens heb ik de plaat gezaagd in waarbij ik goed moest opletten dat de nerf de goede kant op stond. ook hebben genoeg overlengte om later de verstekken te zagen.

vervolgens heb ik de plank voor de herlijsten afgekort gevlakt en op breedte en dikte gemaakt. daarna hebben ik een een klasgenoot de strookjes gezaagd voor de herlijsten.

dat allen latjes gezaagd waren heb ik ze vast gelijmd. de latjes zijn veel breder dan het plaatmateriaal dat heb ik gedaan zo dat ik me geen zorgen hoef te maken over het perfect lijmen van de herlijsten. daarna heb ik de verstekken aan de romp te zagen . vervolgens heb ik de herlijsten gelijk gefreesd met een kopieer frees.

voor de achterwand van het kastje heb ik een sponning gefreesd met de stationair frees. deze sponning is iets dieper dan de achterwand dik is. dit heb ik gedaan omdat de achterwand niet buiten de romp mocht uitsteken.

toen als dat klaar was kon ik de verbindingen van de kast gaan maken. de kast word verbonden met lamello's daar voor hebben we de lamello frase gebruikt. aan elke kant zitten 3 lamello voor de stevigheid.

vervolgens heb ik de kast eerst in een proefopstelling gemaakt. daarna heb ik de binnenkant van de verbinding getapt zo dat ik later niet veel lijm hoeft te halen. toen allen tape er op zat heb ik de romp gelijmd met behulp van spanbanden.

toen de romp klaar was heb ik het hout voor de lade voorbereid. vervolgens heb ik de delen voor de staarten van de half verdekte zwaluwstaart verbinding afgetekend. daarna heb ik de starten uitgehakt en gestoken. hetzelfde heb ik gedaan voor de nesten van het lade front. ook heb ik de achterwand voor de kast gemaakt en de bodem van de lade opmaat gemaakt.

in de lade heb ik een 2 groeven gemaakt in de lade een voor de achterwand en een voor de lade bodem. de groef van de bodem heb ik gemaakt met de stationair frase gemaakt. de groef voor de achterwand heb ik handmatig gemaakt. dit heb ik gedaan door eerst de omtrek met een schoenmakers mes ingesneden en vervolgens heb ik de binnenkant met een spookschaaf geschaafd tot de goede diepte.

na dat allen verbindingen soepel passend waren ben ik begonnen met de proefopstelling. toen de proefopstelling goed was heb ik de lade gelijmd hier bij moest ik goed opletten dat ik de lade haaks was.

na dat te lade gelijmd en op maat was heb ik de gaten voor de potscharnieren geboord met een soort van boor mal. ook heb ik de gaten in de romp van de kast afgetekend en geboord

voor de lade heb ik geleiders  en de stootklosjes vast gelijmd om de romp van de kast te beschermen tegen het schuren van de lade. daarna heb ik de deur versteld zo dat de nerf overal gelijk werd.

toen de deur was ingesteld heb ik  de achterwand vast geschroefd en het beslag bevestigd. ik heb de gaten voor handvatten afgetekend en geboord met een handboor in de beur en de laden ook heb ik pootjes bevestigd.

nu heb ik het beslag van de kast verwijderd. dit heb ik gedaan omdat ik dan alle kanten van de kast beter kan oliën.  vervolgens heb ik al het beslag weer terug bevestigd.

eind resultaat

dit kastje is niet precies het zelfde als de eerste tekening. in de praktijk heb ik een paar aanpassingen gedaan het blad dat er in eerste instantie op zal komen heb ik niet gedaan. omdat ik het toch niet mooi vont. ook is de plint aan de onderkant vervangen door 4 verstelbare pootjes. maar over het algemeen is het een erg mooi kastje geworden de zwaluwstaarten zijn erg goed gelukt. ook de olie was erg mooi op het essen hout.

© 2023 nikitahoogkamer.nl

Thema door Anders Norén