nikitahoogkamer.nl

dit is mijn portfolio website waar je al mijn vooruitgangen kan zien

kleine werkstukken

Aan het begin van deze opleiding zijn we begonnen met een paar kleine zoals: de doeklat, hamer, half hout verbinding en de slis verbinding.  Deze opdrachten hebben we gedaan om de begin- vaardigheden te leren en bekend te raken met het gereedschap

Doeklat

De eerste opdracht die we hebben gemaakt is de doeklat. Voor de opdracht van de doeklat mochten we geen machines gebruiken alleen de handschaaf.

voor deze opdracht moesten we een lat op bepaalde maat schaven. Ook moeten de latten helemaal haaks zijn aan 4 kanten

De hamer

 Ik ben begonnen met het maken van de steel van de hamer. Deze moest schuin zijn zodat de hamerkop eraf kan worden geschoven. Ik heb de steel schuin gemaakt met de hand schaaf. Nadat ik de steel schuin had gemaakt ben ik verder gegaan aan het maken van de kop. Ik heb de kop eerst afgetekend en daarna grof uitgezaagd. Toen de kop grof was uitgezaagd heb ik de delen aan elkaar gelijmd met de steel er tussen zodat  de steel er perfect in zou passen. Daarna ben ik verder gegaan aan het schaven van de kop zodat hij de juiste vorm kreeg. Ook heb ik de schuine kantjes aan de kop gemaakt en ben ik verder gegaan aan de profileringen van de steel. Toen ben ik doorgegaan aan het maken van de proppen in de kop van de hamer hiervoor heb ik eerst gaten geboord met de  langgat boormachine een gat te maken aan beide kanten van de kop. Daarna heb ik er deuvels in gedaan. Die doe je er in om de lossen delen van de kop stevig bij elkaar te houden als je er mee gaat slaat. De koppen van de deuvels  heb ik af gezaagd en weg gestoken met de bijtel. Daarna zou er eigenlijk nog een sier prop in moeten, jammer genoeg had ik daar geen tijd meer voor. Dus ben ik verder gegaan met het oliën ven de hamer.

half houtverbinding

Voor deze opdracht kregen we een geschaafde plank die we door midden moesten zagen. Daarna ben ik verder gegaan met het afteken van de verbinding. Ik heb deze verbinding afgetekend met de blokhaak en het kruisstaal door eerst de breedte van het hout op het midden afgetekend met de blokhaak en daarna heb ik met het kruisstaal het lijntje precies op het midden van de dikte van het hout te zetten. Daarna heb ik net binnen alle potlood lijnen met het schoenmakers mes ingesneden. Nadat ik dat had gedaan ben ik verder gegaan met het maken van een stoeprandje. Die heb ik gemaakt door de bijtel in de ingesneden lijn te zetten en daarna vanuit de binnenkant van de verbinding schuin naar beneden naar het lijntje gestoken. Toen ben ik verder gegaan aan het inzagen van de verbinding door dicht tegen elkaar in te zagen. Daarna ben ik verder gegaan aan het grof uitsteken van de half houtverbinding. Toen ik dat had gedaan ben ik verder gegaan aan de zijdens van de verbinding wat nog best lastig was omdat, ze perfect haaks moest zijn ga je het zien maar je mag er ook niet te veel af halen want dan zit de verbinding te los. Toen de zijdens mooi strak waren ben ik verder gegaan aan het mooi maken van de bodems van de verbinding. En was de verbinding af.

De slis verbinding

Voor deze opdracht ben ik begonnen met het doormiddel zagen van de plank. Daarna heb ik alles afgetekend dus de pen en het gat. Nadat ik dat heb gedaan heb ik het gat ingezaagt en uitgestoken door van boven af streets iets verder naar beneden te steken. Bij het uitsteken moest ik goed opletten dat het niet uitbrak aan de zijkant Toen dat klaar was heb ik de pen in gezaagt en aangepast op het gat door met de bijtel netjes vlak te steken. ook moest ik goed opletten dat ik de pen niet schiun maakten.  Daarna heb ik hem vastgelijmd en helemaal afgewerkt. 

De hoekklos

Deze opdracht was de voorbereidingen op het maken van de opdracht het kistje die we na de hoek klos gaan maken. Het is om te oefenen hoe je zwaluwstaarten moet maken. Voor het kistje moeten we namelijk zwaluwstaarten maken in met de buitenste in verstek.

Ik begon met het aftekenen van de staarten ik had een klosje on de hoeken van de staarten goed en snel af te kunnen tekenen. Ook heb ik de binnenkant van de lijnen in gesneden. Toen dat was gedaan heb ik de staarten in gezaagd met een millimeter er tussen en ben ik begonnen met het uithakken van de rest vanaf de borstijln. Daarna ben ik verder gegaan aan het netjes vlak en haaks maken van de staarten en bodem. Nadat allen staarten klaar waren heb ik de staarten over getekend op het hout van de nesten. En heb ze ook ingesneden, ingezaagd en uit gehakt en ben ik verder gegaan aan het netjes en passend maken van de verbinding. Daarna heb ik een proef opstelling gemaakt voor het lijmen en daarna heb ik hem gelijmd en ben ik verder gegaan aan het schuren en oliën van de hoek klos.

© 2023 nikitahoogkamer.nl

Thema door Anders Norén