nikitahoogkamer.nl

dit is mijn portfolio website waar je al mijn vooruitgangen kan zien

koffertje

Dit was een van de eerste opdrachten waar voor we zelf hout moesten kopen. En dus ook te maken kregen met veer soorten hout en allen eigenschappen van de houtsoorten. Voor deze opdracht mochten we ook eigen maten bedenken en de vormgeving zelf bedenken als het maar binnen bepaalde maximum maten bleef. 

Sample We begonnen met het kopen van het hout en het schulpen, afkorten en vierzijdig schaven van het hout.

Daarna ben ik verder gegaan met het afrekenen van de staarten van de eerste hoek. Toen heb ik de staarten afgetekend en ben ik begonnen aan het insnijden, inzagen uithakken en netjes maken van de zwaluwstaarten.

Toen ben ik begonnen aan het aftekenen van de nesten. De nesten heb ik afgetekend door de staarten op de kopse kant van de nesten te leggen en de lijnen over te trekken. Toen ben ik begonnen aan het inzagen, uithakken en nestjes maken van de nesten. 

Vervolgens ben ik begonnen aan het maken van het verstek ik de buitenste staarten of nesten maakte. Ik heb ze gemaakt met een klosjes die al onder een hoek van 45° waar daar ik het hout makkelijk weg kan steken. De bovenstaande stappen heb ik gedaan voor elk van de hoeken. 

Toen allen hoeken passend waren ben ik verder gegaan aan het maken van de sponning het de stationair frees. En heb ik een proef opstelling gemaakt voor het lijmen en heb ik het kistje in elkaar gelijmd met mdf vullertjes om de druk op de goede plekken te krijgen. Vóór dat ik aan het Fineer kon beginnen heb ik de uiteinden van de nesten en staarten vlak schaven en steken met de zijden van het kistje zonder dat alles uitbreekt. 

Daarna heb ik het Fineer uitgekozen en heb ik een plaatje op maat gemaakt om tussen de sponning te komen met overmaat. En heb het Fineer op het plaatjes gelijmd en geperst. Toen heb de plaatjes op maat gemaakt met de hand schaaf zo dat hij perfect zou passen tussen de sponning. Voordat ik de plaatje in de sponning ging lijmen heb Ik eerst een proefopstelling gemaakt. Daarna ben ik de plaatjes vast gelijmd. 

Na dat de plaatjes gelijmd waren kon het spannendste beginnen het kistje doormidden zagen. Eerst moest ik de zaag op de goede hoogte instellen zo dat hij net niet door mijn hout heen zou gaan voor twee van de vier kanten. De volgende twee kanten moest hij wel helemaal door het hout heen gaan. 

Toen de deksel van het kistje was gezaagd ben ik verder gegaan aan het vlak schaven van de deksel en het kistje zelf. Daarna ben ik begonnen aan het uitsteken van de scharnieren. Waarbij ik goed moest opletten dat ik haaks bleef schaven anders gaat de deksel schuin staan. vervolgens ben ik begonnen aan het maken van de stoflatten gaan zagen, schulpen en schaven zo dat zo op breedst waren daarna heb ik het verstek er aan gemaakt met de verstek bank ook heb ik ze hier mee op lente gemaakt. Na dat ze passend waren heb ik ze vast gelijmd en er een schuin kantje aangemaakt.

Vervolgens heb ik het kistje helemaal opgeschuurd en ben ik begonnen aan het oliën van het kistje. Het oliën heb ik twee keer gedaan met hard wax olie. Daarna heb ik de Scharnieren vast gemaakt en heb ik twee klipjes bevestigd 

Conclusie

Ik vond het eer erg leuke opdracht. Ook Ik heb erg veel kunnen leren van deze opdracht zo als het werken met de stationair frees, het uitkakken van scharnieren en het werken met fineer. Bij deze opdracht ben ik er ook achter gekomen dat ik vaak iets te perfectionistisch ben waar door ik te lang bezig ben met een onderdeel. Het gevolg is dat ik daar door in tijdnood kwam. Maar gelukkig is het een erg mooi kistje geworden. 

Eind resultaat

© 2023 nikitahoogkamer.nl

Thema door Anders Norén