nikitahoogkamer.nl

dit is mijn portfolio website waar je al mijn vooruitgangen kan zien

Tafel

bij deze opdracht mochten we echt onze creatievistijd gebruiken we mochten zelf de houdsoort, de hoogte en de vorm van de poten en het tafelblad kiezen .

Hier had ik net al het hout gekocht en gezaagd in bruto stukken waarvan de poten blad en regels allemaal hun eigen stuk hout waren.Daar na heb ik het hout voor de poten op een bruto beten en dikte ge schaaft, zodat ze mooi vlak verlijmd konden worden. De lijmconstructie stond vastgeklemd met twee secanten  en  twee lijmklemmen.

Nu waren ze stevig aan elkaar verlijmd en moest ik het lijm weghalen. Ook moest ik ze afkorten, valken en schaven op netto maten.

Nadat ik ze had afgekort en op netto maten had gemaakt heb ik de gaten geboord met de langatboormachine. op deze foto zit de spat pen er nog niet in.

Daarna heb ik de regels op dikte en breedten  gemaakt. Daar voor heb ik de plank ge schulpt, gezaagd en geschaafd met de vlakbank. vervolgens heb ik de pennen geslagen met de pennenbak. Op deze foto heb ik de menangiring  en de spatpen gezaagd .

Hier had ik de menangiringen en de spatpennen gestoken en ook de pen rond geveild zodat hij goed in het gat zou passen. Op deze foto zie je mij de pen op een hoek van 45 garde schaven.

Op deze foto zie je dat ik een groef heb gemaakt in de regels. Hier komen de bladwervels in te zetten die het blad vast houden.

Hier heb ik allen kanten geschuurd waar in niet meer bij kom na het lijmen van de pen en gat verbindingen.

Vervolgens heb ik de lijmconstructie klaar gezet om te lijmen. als ik ga verlijmen zet ik allen nog een paar tangen op de hoekpunten van het tafeltje.Hier zie je de lijmconstructie met de lijm klemmen op de hoeken

Hier heb ik de anderen delen ven de tafel ook gelijmd en vast gezet met tangen. Ook heb in na elke lijm sessie allen lijm weg gehaald toen het nog een beetje zacht was

toen ik klaar was met het maken van het onderstel heb met een houtverbreding de ruwen planken van het tafelblad aan elkaar maken.  vervolgens ben ik verder gegaan met het machinerie van het tegelblad zo dat die op de juiste bikte werd.

bij het maken van het blad heb ik overlengte gehouden zodat ik de bladwervels kan maken uit het stuk dat ik er af zaag. voordat ik het stuk er af zaag maak ik eerst een groef aan een kant van het blad. de kant met de groef zag ik daarna af op de goede maat. ook heb ik de breedste kant van de bladwervel iets afgeschuind en er en gat in geboord waar mee ik de bladwervels kan vast schroeven aan het blad.

Voor dat ik het blad kon gaan bevestigen heb ik de helen tafel opgeschuurd en vervolgens geolied. Daarna heb ik de tafel helemaal in elkaar gezet en was hij af.

© 2023 nikitahoogkamer.nl

Thema door Anders Norén